Histaminová intolerance (HIT) je definována jako stav způsobený nerovnováhou mezi histaminem uvolňovaným z potravy a schopností organismu takové množství odbourat. Za odbourávání histaminu v těle jsou zodpovědné enzymy diaminooxydáza – DAO (kódovaná genem AOC1) a histamine-N-methyltransferáza – HNMT.
Histamin je chemická látka, která v organismu plní několik funkcí. Je to důležitý neurotransmiter a imunomodulátor. Dále stimuluje sekreci žaludečních šťáv, ovlivňuje správnou funkci hladké svaloviny, krevní tlak, vasodilataci a pomáhá při hojení ran.
Histamin se vyskytuje v široké škále potravin, takže se mu nelze zcela vyhnout. Rizikové skupiny potravin s vysokými množstvím histaminu jsou fermentované, konzervované, kvašené a uleželé potraviny (alkoholické nápoje, zrající sýry, uzeniny, jogurt, kvašené zelí, kvasnice, mleté maso, konzervy, čokoláda …).
Projevy HIT jsou různorodé – ucpaný nos, vyrážka, svěděním kůže, zácpa/průjem, nízký tlak, bolest hlavy, trávicí obtížeu a další.
Tento genetický test je zaměřen na detekci 4 variant v genu AOC1, který kóduje enzym DAO. Test je vhodný pro pacienty, kteří mají příznaky HIT a byla jim zjištěna snížená aktivita enzymu DAO a slouží k rozlišení mezi primární (geneticky podmíněnou, vrozenou) a sekundární (získanou) formu histaminové intolerance. Při sekundární příčině je nedostatku enzymu podmíněno jinými vlivy (léky, alkohol, poškození střevní sliznice a další) a je pravděpodobné, že při dietě mohou příznaky vymizet.